Wat is impregneren? 

Impregneren is een schimmel- en insectwerende behandeling. Drukgeïmpregneerd hout is duurzaam en gaat 3 tot 5 keer langer mee. Door het impregneren krijgt het hout een groenige (tuinhout) kleur. Wij impregneren middels de vacuüm/drukmethode en geheel onder KOMO-keur.

Waarom moet ik mijn tuinhuis impregneren? 

Als uw tuinhuisje aan één of meer zijden niet of niet goed bereikbaar is zal onderhoud daar lastig worden. Het is dan zeker aan te raden om uw tuinhuisje of blokhut te laten impregneren onder hoge druk. Een tuinhuisje of blokhut is vaak alleen aan de voorzijde zichtbaar of aan de voorzijde en één zijkant. Bij een drukgeïmpregneerd tuinhuisje kunt u er voor kiezen om alleen de zichtzijdes te schilderen.

3 verschillende impregneer methoden

 • Handmatig impregneren
  Op deze manier kunt u als klant zelf uw blokhut impregneren. Het impregneermiddel zal hierbij niet zo diep in het hout dringen. Het is wel belangrijk dat het impregneren moet gebeuren voordat de blokhut geplaatst wordt. De mes en groef van de afzonderlijke delen moeten goed behandeld zijn, u kunt hier later niet meer bij. 
  Wij raden aan om het met de hand geïmpregneerde hout meteen af te werken met verf, beits of houtolie.
  Onderhoud: Jaarlijkse controle en onderhoud verflaag.
 • Dompelimpregneren - Voor een langere levensduur
  Bij dompelimpregneren wordt het hout korte tijd in een grote bak met impregneermiddel gedompeld. Deze methode is al beter dan handmatig met de kwast impregneren.
  Wij raden aan om dompelgeïmpregneerd hout binnen anderhalf jaar af te werken met verf, beits of houtolie. Onderhoud: Jaarlijkse controle en onderhoud verflaag.
 • Drukimpregneren - Voor de langste levensduur
  Hierbij wordt het hout in een grote ketel gedaan. Na het sluiten van de deur wordt de ketel vacuüm getrokken, de lucht gaat uit het hout. Zodra de ketel (nagenoeg) drukloos is wordt deze gevuld met impregneermiddel. Bovendien komt hier nog eens 9,5 bar druk op. Het impregneermiddel zal in het hout geperst worden waardoor de druk in de ketel minder wordt. Als de druk onder een bepaalde waarde komt slaat de pomp weer aan om de druk weer op te voeren tot 9,5 bar. Dit blijft zich herhalen in steeds lager wordend tempo totdat de druk niet meer zakt. Het hout is dan maximaal verzadigd. Vervolgens wordt het impregneermiddel gebonden aan de houtcellen (fixatie). 

  Drukgeïmpregneerd hout heeft geen verdere afwerking nodig en kan eventueel wel overschilderd worden.
  Onderhoud: Onderzijde drukgeïmpregneerd tuinhuisje af en toe met zachte handveger schoonmaken.
  Een drukgeïmpregneerd tuinhuisje heeft verreweg de langste levensduur!