Restol Houtolie

Restol Houtolie is een hout beschermingsproduct dat dient voor het afwerken en onderhouden van al uw tuinhout. Het zorgt voor de bescherming van uw (geïmpregneerd) tuinhuisje, blokhut of schutting. Maar ook voor uw tuinmeubilair, gevelbetimmering en houten speeltoestel.

Restol Houtolie is verkrijgbaar in diverse transparante en semi-dekkende kleuren. Het is gebaseerd op natuurlijke (plantaardige) lijnolie en is hierdoor waterafstotend en weerbestendig.

Voordelen en eigenschappen van Restol Houtolie:

  • schuren is niet noodzakelijk
  • gemakkelijk en snel te verwerken met kwast, roller en spuit
  • stofdroog na circa 4..6 uur
  • verbruik tot 16 m2 per liter
  • waterafstotend en vochtregulerend
  • benadrukt de houtnerf
  • bescherming tegen zon: helpt vergrijzing te voorkomen
  • minder werking van het hout door diepe indringing en grote elasticiteit
  • Restol Tanalith groen verfrist verweerd verduurzaamd hout


Toepassingsgebieden van Restol Houtolie

Hout in buitentoepassingen zoals tuinhuizen en blokhutten, schuttingen en tuinschermen, speeltoestellen, geveltimmerwerk, tuinmeubilair en al het andere buitenhout.   

 

Algemene informatie van Restol Houtolie

Voor een goed onderhoud is een regelmatige controle van het hout aan te bevelen. Van invloed op de onderhoudsfrequentie zijn o.a. de ligging van het object ten opzichte van de zon, regen en wind. Tevens kunnen er verschillen optreden in de mate waarin de elementen op het hout inwerken door structuurverschillen, welke van nature in hout voorkomen. Het kan daardoor noodzakelijk zijn om aan verwering blootgestelde gedeelten tussentijds plaatselijk bij te werken.


Technische gegevens van Restol Houtolie

Vaste stofgehalte Circa 60%
Droging Stofdroog na circa 4..6 uur
Overschilderbaar na volledige droging (afhankelijk van temperatuur en ventilatie 2 x 24 uur)
Viscositeit Circa 20 seconden DINCUP 4, 20°C
Verdunning Restol is gebruiksklaar
Voor het schoonmaken van kwasten e.d. kan men terpentine gebruiken
Pigmentering Lichtechte transparante pigmenten, die zo min mogelijk afbreuk doen aan de natuurlijke tekening van het hout
Bindmiddelbasis Combinatie van drogende oliën (lijnolie)
Glans Zijdeglans opdrogend
Verwerking Bij voorkeur een platte kwast gebruiken
Voor gebruik goed oproeren
Kan ook gespoten worden
Elasticiteit Zeer goed
Uitstrijkvermogen Tot 12 m2 - 16 m2 per liter bij behandeling op geschaafd hout
Luchtvochtigheid 40% - 70% RV bij verwerking
Houtvochtgehalte < 22% bij verwerking

Het verschil tussen verf, beits en Restol Houtolie

Restol Houtolie is gemaakt op basis van lijnolie. Lijnolie biedt de beste bescherming voor uw buitenhout.

Verf Beits Restol Houtolie
Verf brengt uitsluitend een laag op het hout Beits trekt volledig in het hout Restol Houtolie trekt diep in het hout en left een beschermde laag over het hout
Verf legt uitsluitend een laag op het hout. Beits trekt volledig in het hout. Restol Houtolie combineert de beste eigenschappen van verf en beits. Het trekt diep in het hout en legt een beschermde laag over het hout. Het natuurlijke karakter van het hout blijft behouden met Restol Houtolie.

Applicatieadvies

Gepigmenteerde Restol Houtolie kan aangebracht worden op geschaafd of fijn bezaagd, schoon, droog en vetvrij hout met een vochtgehalte lager dan 20%. Licht schuren voor het aanbrengen van de tweede laag kan het resultaat verbeteren. De tweede laag gepigmenteerde Restol Houtolie dient men na volledige droging aan te brengen. Restol Houtolie aanbrengen in de lengterichting van het hout, waarbij kwastaanzetten moeten worden vermeden. Tussen de lagen de droogtijd van 2 x 24 uur in acht nemen. Bij niet verduurzaamd hout en hardhout een derde laag aanbrengen. Bij (tropisch) hardhout is het raadzaam eerst te controleren welke eigenschappen het hout van nature heeft en dan de applicatiemethode daarop aan te passen. Enkele bijzonderheden staan verderop beschreven.

Restol Naturel

Restol Naturel bevat geen pigment en is geschikt om als toplaag te dienen of om hout bij te werken als geen additionele kleur gewenst is. Voor bescherming tegen verwering en voor een betere levensduur dient gepigmenteerde Restol Houtolie te worden toegepast. In het algemeen gesproken hebben zwaarder gepigmenteeerde kleuren een langere levensduur dan licht gepigmenteerde kleuren.

Onderhoud algemeen

Voor het aanbrengen van een laag Restol Houtolie, vlekken van bijvoorbeeld cementwater of andere stoffen verwijderen. Hardhoutsoorten en onverduurzaamd hout zijn meestal gevoeliger voor verwering en vergrijzing dan verduurzaamd naaldhout. Daarom wordt aanbevolen het hout regelmatig te controleren, zonodig verweerde plekken bij te werken en afhankelijk van de blootstelling regelmatig een nieuwe laag aan te brengen. Van invloed op de onderhoudsfrequentie zijn o.a. de ligging van het object ten opzichte van zon, regen en wind en de mate van pigmentering. Aanbevolen wordt om Restol bruin of donkerder kleur te gebruiken. Hardhout en onverduurzaamd hout kunnen vergrijzen onder lichte kleuren Restol Houtolie, waarna de oppervlaktestructuurverandering door vergrijzing zo groot kan worden dat onthechting optreedt. Er kunnen verschillen optreden in de mate waarin de elementen op het hout inwerken door structuurverschillen, welke van nature in hout voorkomen.

Onderhoud geïmpregneerd/verduurzaamd naaldhout

Restol Houtolie is geschikt voor toepassing op geïmpregneerd/verduurzaamd naaldhout zoals Noord-Europees vuren en grenen. Aanbevolen wordt om bij applicatie in het 1e jaar het applicatieadvies te volgen, in het 3e jaar te controleren, eventueel bij te werken en in het 5e jaar het hout te schuren, schoon te maken en een nieuwe laag aan te brengen. Deze termijnen zijn sterk afhankelijk van de, onder hoofdstuk onderhoud algemeen genoemde factoren. Vervolgens kan deze cyclus herhaald worden. Restol Tanalith groen wordt veel gebruikt om vergrijsd verduurzaamd hout op te frissen, applicatie is dan naar behoefte.

Onderhoud niet-geïmpregneerd/verduurzaamd naaldhout

Restol Houtolie kan natuurlijk ook toegepast worden op niet-geïmpregnerd/verduurzaamd naaldhout. De onderhoudsvrije periode op niet verduurzaamd naaldhout is meestal tenminste een jaar korter dan bij verduurzaamd naaldhout. Men dient er rekening mee te houden dat Restol Houtolie niet beschermt tegen aantasting door schimmels en insecten.

Voorbehandeling bij onderhoud van intact schilderwerk

Eventueel verweerd hout verwijderen door schrappen en/of schuren. Overgangen van kaal gekomen plaatsen, naar intacte Restol Houtolie lagen, vlak maken door middel van schuren. Scherpe randen en hoeken van houtwerk afronden met behulp van speciaal daarvoor geschikt gereedschap of door middel van schuren. Intacte Restol Houtolie lagen afwassen met ammoniakhoudend water. Het geheel schuren, opzuiveren en stofvrij maken.

Voorbehandeling bij enigszins verouderd schilderwerk

Indien nodig naden en kieren e.d. V-vormig uithalen. Deze uitgehaalde naden glad en strak vullen met een geschikt vulmiddel. Het geheel glad en strak afwerken.

Sterk verouderd schilderwerk (achterstallig onderhoud)

Door houtrot aangetaste delen inclusief enige centimeters van het intacte hout verwijderen. De te repareren plaatsen opzuiveren en stofvrij maken. De te repareren plaatsen vullen met inzet- op opvulstukken van verduurzaamd hout. De opvulstukken dienen volledig te worden omgeven met een daarvoor geschikt houtreparatiemiddel. Een en ander volgens voorschrift van de leverancier. Het geheel glad en strak afwerken. Kaal gekomen gedeelten voorstrijken met Restol Houtolie in een geschikte kleur. Na voldoende droging vervolgens het geheel tweemaal afwerken met Restol Houtolie in de gewenste kleur.

Toepassing van Restol Houtolie op Bangkirai

Omdat bij nieuw geplaatst bangkirai nog veel “vrij water” in de celholten aanwezig kan zijn, is het raadzaam om na plaatsing van het hout ongeveer een half jaar te wachten met de applicatie van Restol Houtolie. In deze periode kan het teveel aan vocht uit het hout verdampen totdat het evenwichtsvochtgehalte < 20% wordt. Gezien de sterke vergrijzing van deze houtsoorten wordt de kleur bruin aanbevolen.

Teak en Iroko

Teak en Iroko bevatten stoffen die droog vertragend werken op oxidatief drogende bindmiddelen. Derhalve wordt geadviseerd om eerst een laag verdund met 50% terpentine aan te brengen. Dit voorkomt onnodig lange droogtijd. Goed reinigen met thinner van het te behandelen oppervlak bevordert de hechting. Restol Bruin of donkerder zijn de geadviseerde kleuren, in verband met de sterke vergrijzing van deze houtsoorten.

Merbau

Bepaalde omstandigheden kunnen zich voordoen, waardoor ‘bloeden’ toch optreedt. Dit kan door hoog vochttransport en hoge concentratie van kleurstoffen aan het oppervlak. In verband met de sterke vergrijzing van merbau is Restol Roodbruin de geadviseerde kleur.

Robinia

De vergrijzing van Robinia kan vertraagd worden door het te behandelen met Restol Houtolie. Aanbevolen wordt regelmatig te controleren en verweerde plekken bij te werken. Restol Bruin naturel benadert de specifieke keur van robinia, maar maakt regelmatig onderhoud noodzakelijk. Restol Bruin of een donkerdere kleur wordt geadviseerd.

Hitte gemodificeerd hout (ThermoHout, Plato etc.)

Vanwege de sterke vergrijzing wordt Restol Bruin of donkerdere kleur geadviseerd. Regelmatige controle en frequent onderhoud is noodzakelijk.

Vlonderplanken

Bij de eerste behandeling het hout rondom behandelen. Restol Houtolie in twee lagen aanbrengen en jaarlijks herhalen met de kleur bruin of een donkerdere kleur. Indien mogelijk filmvorming voorkomen door de juiste laagdikte aan te brengen. Bij behandeling van reeds verouderde delen is een goede zuivering van het hout noodzakelijk. Om de laagdikte laag te houden en indien gewenst, glans te beperken, nawrijven met een doek.

Eventuele voorbehandeling

De prestaties van Restol kunnen nog verder verbeterd worden, als een voorbehandeling wordt uitgevoerd die per houtsoort varieert, als deze niet verduurzaamd zijn.
Afnemen met thinner bij houtsoorten met veel hard/inhoudsstoffen zoals douglas, lariks, grenen, western red ceder, iroko, merbau en teak.
Afnemen met verdunde ammonia en nawassen met water: afzelia.
Afnemen met 3..4% oxaalzuur en nawassen met water: redwood.

Ga naar het productoverzicht van Restol Houtolie